NASA:s Kepler-teleskop vaknar, börjar jaga efter planeter igen
NASA:s rymdfarkost Kepler fortsätter att överraska.
Den senaste uppdateringen förklarar att Kepler inledde sin 19:e observationskampanj den 29 augusti. Den väcktes från ’viloläge’ men en av dess propeller uppvisade ’ovanligt beteende’. Den korta uppdateringen säger också att teleskopets ’pekprestanda’ kan påverkas negativt.
Rymdteleskopet, som ursprungligen lanserades i mars 2009, har haft ett tumultartat år. Teamet placerade Kepler i viloläge i juli, när deras nya planetjägare, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) , började testa för sitt eget uppdrag . Det viloliknande tillståndet skulle säkerställa att data från Keplers 18:e uppdrag, lagrade ombord på rymdfarkosten, skulle kunna ta sig tillbaka till jorden.
Dessa data laddades ned framgångsrikt den 9 augusti, eftersom NASA övervakade Keplers hälsa innan den sattes i viloläge den 24 augusti.
Kepler har kämpat förut. Som NASA förklarade i mars har den överlevt sin beskärda del av potentiella katastrofer under sina nio år, inklusive att ha sprängts av kosmiska strålar. Då uppskattade NASA att bränslet skulle ta slut inom några månader – men utan en gasmätare är det okänt hur mycket bränsle som finns kvar på Kepler. Det finns en chans att dess 19:e uppdrag mycket väl kan vara dess sista, men den lilla planetjägaren som kan bara fortsätta ge.
Totalt har Kepler-uppdraget bekräftat förekomsten av 2 652 exoplaneter och 30 av dem finns inom den lilla beboeliga zonen, det område av rymden som omger en stjärna där en planet teoretiskt skulle kunna stödja en yta av flytande vatten (och potentiellt utomjordiskt liv).
TESS, som tar tyglarna från Kepler och kommer att undersöka en mycket större del av utrymmet, inledde sin fulla verksamhet i augusti. Den har redan tagit några underbara bilder av kosmos.